top of page

All-electric warmtepomp.

De ultieme uitleg voor een All-Electric warmtepomp.

Bespaar het klimaat en uw portemonnee in 10 stappen

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen en tegelijkertijd geld te besparen?

 

Kijk dan niet verder dan volledig elektrische warmtepompen. Deze innovatieve verwarmingssystemen worden steeds populairder vanwege hun energie-efficientie en milieuvoordelen.

 

In deze uitgebreide gids vertellen we je alles wat je moet weten over all-electric warmtepompen. Van hoe ze werken tot de verschillende types die op de markt verkrijgbaar zijn, we behandelen het allemaal.

 

Of je nu een huiseigenaar bent die wil investeren in een warmtepomp of een nieuwsgierig persoon die meer wil weten over deze duurzame verwarmingsoptie, wij leggen het graag aan jou uit.

 

Ontdek hoe volledig elektrische warmtepompen een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop je je huis verwarmt en tegelijkertijd je impact op het milieu minimaliseert.

In 10 stappen alles over de All-electric warmtepomp.

1. Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met jouw huidige Cv-ketel. Het doel is om de energie rekening te verlagen en tegelijkertijd jouw woning te verduurzamen. Het maakt gebruik van een natuurlijke bron: De buitenlucht!

2. De werking van de hybride warmtepomp.

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat de voordelen van elektrische en gasverwarmingstechnologien combineert. Het bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en een regelaar die op basis van de buitentemperatuur en de energiekosten op intelligente wijze schakelt tussen de elektrische warmtepompmodus en de gasovenmodus.

 

In de elektrische modus gebruikt de warmtepomp elektriciteit om warmte aan de buitenlucht te onttrekken en naar binnen te transporteren. In de gasovenmodus wordt aardgas verbrand om warmte te produceren. Dankzij deze flexibiliteit kan het systeem zich aanpassen aan veranderende weersomstandigheden en energieprijzen, waardoor de efficientie en kostenbesparingen gemaximaliseerd worden.


Hybride warmtepompen zijn ontworpen om samen te werken met je bestaande verwarmingssysteem, of het nu een traditionele oven of een kanaalloze mini-split is. Ze kunnen achteraf op je huidige installatie worden aangesloten, waardoor ze een veelzijdige optie zijn voor zowel nieuwbouw- als retrofitprojecten. Omdat ze naadloos kunnen schakelen tussen elektrische verwarming en verwarming op gas, bieden hybride warmtepompen een betrouwbare en efficiente oplossing om je huis het hele jaar door comfortabel te houden.

3. De voordelen van een hybride warmtepomp.

- Besparing op de energierekening

- Terugverdientijd van gemiddeld 5 jaar

- Subsidie (ISDE) beschikbaar

- Duurzaam de woning verwarmen

- Werkt samen met de Cv-ketel

- Tot 80% gasbesparing

Weten wat de voordelen voor jou kunnen zijn?

 

Doe de gratis warmtepomp scan!

4. Kosten hybride warmtepomp en de besparing.

De kosten en besparing van een hybride warmtepomp kan varieren afhankelijk van een aantal factoren:

- de efficientie van het systeem

- de energieprijzen

- de isolatie van je huis

de buitentemperaturen

- prijs van de (hybride) warmtepomp

- totale warmtepomp kosten

 

Over het algemeen zijn er echter verschillende manieren waarop een hybride warmtepomp kostenbesparingen kan opleveren:

1. Lagere energierekeningen

Het belangrijkste voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze over het algemeen efficienter is dan conventionele verwarmingssystemen op gas. Omdat het systeem gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen om warmte te genereren, kan dit resulteren in lagere energierekeningen, vooral als de elektriciteitsprijzen lager zijn dan die van het gas.

2. Minder afhankelijk van gas

Door een deel van je verwarming te halen uit hernieuwbare bronnen, verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Dit kan de impact van schommelende gasprijzen op je budget verminderen.

3. Subsidie voor de hybride warmtepomp

In heel Nederland worden subsidies en financiele incentives aangeboden aan huiseigenaren die kiezen voor energiezuinige verwarmingssystemen, waaronder hybride warmtepompen. Deze subsidies kunnen helpen om de terugverdientijd te verkorten en de initiele kosten van het systeem te dekken.

4. Toekomstbestendigheid

Aangezien de overgang naar duurzame energiebronnen steeds belangrijker wordt, is het investeren in een hybride warmtepomp een toekomstbestendige keuze. Dit kan je helpen om je huis waardevoller te maken en te voldoen aan eventuele toekomstige regelgeving met betrekking tot energie-efficientie. In 2026 wordt het verplicht om bij een nieuwe CV-ketel een hybride warmtepomp aan te schaffen. Wees dus goed voorbereid!

5. Milieuvoordelen van een hybride warmtepomp.

- Vermindering broeikasgasemissies

- Vermindering vraag naar fossiele brandstoffen

- Bevordering van hernieuwbare energiebronnen

- Energie-efficientie

- Vermindering broeikasgasemissies

Een van de meest significante milieuvoordelen van een hybride warmtepomp is de vermindering van broeikasgasemissies. Doordat een groot deel van de warmte wordt gehaald uit hernieuwbare bronnen, zoals de lucht, grond of water, en omdat het systeem energie-efficient werkt, leidt dit tot een aanzienlijk lagere uitstoot van kooldioxide (CO2) in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen die volledig op fossiele brandstoffen werken.

- Vermindering vraag naar fossiele brandstoffen

Hybride warmtepompen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Dit draagt bij aan de vermindering van de vraag naar fossiele brandstoffen, die schaars zijn en bijdragen aan luchtvervuiling en klimaatverandering.

- Bevordering van hernieuwbare energiebronnen

Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals warmte uit de omgeving, bevordert de ontwikkeling en acceptatie van schone energietechnologien. Dit draagt bij aan een duurzamere energieproductie en -consumptie.

- Energie-efficientie

Hybride warmtepompen zijn over het algemeen energiezuiniger dan conventionele verwarmingssystemen, omdat ze warmte verplaatsen in plaats van deze te genereren. Dit resulteert in een lager energieverbruik en vermindert de druk op energiebronnen en het milieu.

6. De juiste hybride warmtepomp voor jouw huis.

Het kiezen van de juiste hybride warmtepomp voor jouw huis vereist zorgvuldige overweging en planning. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de juiste beslissing te nemen:

1. Warmwaterbehoefte

2. Huidig verbruik van gas en stroom

3. Oppervlakte van jouw huis

4. Isolatiewaarde

5. Huidig verwarmingssysteem  (Radiatoren/vloerverwarming)

6. Type hybride warmtepomp

1. Warmwaterbehoefte

Als je veel warm water nodig hebt voor douchen, de afwas en andere huishoudelijke taken, overweeg dan een hybride warmtepomp met de mogelijkheid om warm water te produceren.

2. Huidig verbruik van gas en stroom 

Beoordeel je huidige energieverbruik om te bepalen hoeveel je kunt besparen met een hybride warmtepomp. Over het algemeen kan je 80% besparen op je huidige gasverbruik.

3. Oppervlakte van jouw huis

Het formaat in m2 van je huis beïnvloedt de capaciteit die je nodig hebt. Een groter huis heeft mogelijk een krachtiger systeem nodig.

4. Isolatiewaarde

Een goed geisoleerd huis kan efficienter verwarmd worden, wat invloed heeft op de benodigde grootte van de warmtepomp.

5. Huidig verwarmingssysteem

Het type verwarmingssysteem dat je nu hebt (centrale verwarming met radiatoren, vloerverwarming, convectieverwarming of elektrische verwarming) kan van invloed zijn op de keuze van de hybride warmtepomp en de bijbehorende installatie.

6. Type hybride warmtepomp

Kies het juiste type, merk en vermogen hybride warmtepomp, op basis van bovenstaande factoren en klimaatomstandigheden. Wij adviseren jou graag over de beste keuze.

7. De installatie van een hybride warmtepomp.

Bij een hybride warmtepomp installatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat het systeem efficient en betrouwbaar blijft werken. Hier zijn de belangrijkste stappen en overwegingen voor de installatie:

1. Professionele warmtepomp installatie

2. Locatie van de warmtepompunit

3. Bodumlus of luchtsysteem

4. Aansluiting op het bestaande verwarmingssyteem

5. Elektrische aansluiting

1. Professionele installatie

Laat de installatie altijd uitvoeren door een erkende en ervaren STEK-installateur. Zij hebben de expertise om het systeem correct te installeren en te zorgen voor een veilige werking.

2. Locatie van de warmtepompunit

De locatie van de warmtepompunit is erg belangrijk. Het moet buiten worden geplaatst en vrij zijn van obstakels die de luchtstroom kunnen belemmeren.

3. Bodemlus of luchtsysteem

Afhankelijk van het type hybride warmtepomp (bodem-water of lucht-water), moeten er mogelijk grondboringen of luchtkanalen worden geinstalleerd. Dit vereist specifieke apparatuur en expertise.

4. Aansluiting op het bestaande verwarmingssysteem

De hybride warmtepomp moet worden aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem (bijvoorbeeld de ketel) en worden geintegreerd in het leidingwerk.

5. Elektrische aansluiting

Zorg voor een veilige en correcte elektrische aansluiting van de warmtepomp. Dit omvat het aansluiten van de warmtepomp op het elektriciteitsnet en het installeren van de juiste schakelapparatuur.

Benieuwd hoe de installatie bij jou eruit zal zien?

 

Doe de gratis warmtepomp scan!

8. Het onderhoud van een hybride warmtepomp.

Het is belangrijk om te onthouden dat goed onderhoud niet alleen de efficientie van de hybride warmtepomp verbetert, maar ook de levensduur verlengt. Regelmatig onderhoud kan ook helpen bij het identificeren van problemen voordat ze ernstig worden en dure reparaties vereisen.

 

Het volgen van de aanbevelingen van de fabrikant en het inplannen van jaarlijks onderhoud door een professionele installateur zijn essentiele stappen om ervoor te zorgen dat je hybride warmtepomp optimaal blijft presteren.

9. Misvattingen over de nadelen van een hybride warmtepomp.

Er zijn enkele veelvoorkomende misvattingen en misverstanden over de nadelen van een hybride warmtepompen. Hier zijn enkele van deze misvattingen en de juiste informatie om ze te verhelderen:

x Werken alleen met vloerverwarming

Hoewel hybride warmtepompen goed kunnen werken met vloerverwarmingssystemen, kunnen ze ook worden aangesloten op radiatoren of luchtcirculatiesystemen.

x Hebben veel onderhoud nodig

Hoewel regelmatig onderhoud belangrijk is voor de optimale werking van een hybride warmtepomp, is het onderhoud niet buitensporig. Een jaarlijkse inspectie en schoonmaakbeurt zijn meestal voldoende.

x Niet geschikt voor bestaande huizen

Hybride warmtepompen zijn juist geschikt voor bestaande huizen. Uiteraard worden ze ook in nieuwe huizen toegepast. Er zijn verschillende modellen en configuraties beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen.

x Kunnen niet genoeg warmte leveren

Met de juiste dimensionering en configuratie kunnen hybride warmtepompen voldoende warmte produceren om een huis comfortabel te verwarmen, zelfs bij lage buitentemperaturen.

x Zijn ingewikkeld in gebruik

De meeste hybride warmtepompen zijn ontworpen om eenvoudig en gebruiksvriendelijk te zijn. Ze worden vaak automatisch geregeld en aangepast aan de omgevingsomstandigheden.

10. Conclusie over de hybride warmtepomp.

In conclusie biedt de hybride warmtepomp een aantrekkelijke oplossing voor huiseigenaren die streven naar een efficientere en milieuvriendelijkere manier van verwarmen.

Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je huis en verbruik in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing over het installeren van een hybride warmtepomp.

WhatsApp chat knop. Link naar WhatsApp contact met onze adviseurs
bottom of page