top of page

Warmtepomp installeren: alles wat je moet weten! 📝

Een warmtepomp laten installeren is jouw eerste stap naar een energiezuiniger leven! Je helpt niet alleen het milieu, maar je bespaart ook nog eens flink op je energierekening. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de installatie van een warmtepomp? Op deze pagina leggen we je uit wat je moet weten om je huis te upgraden met deze slimme en duurzame technologie.

Begin met de warmtepompscan🏡

Ben je geinteresseerd in het verduurzamen van je huis met een warmtepomp? Dan ben je bij Blauw Klimaat aan het juiste adres! Voordat je een warmtepomp kunt installeren, is het belangrijk om te weten welk type het beste bij jouw situatie past. Ga je voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride variant die samenwerkt met je huidige cv-ketel? Jouw keuze hangt af van verschillende factoren zoals je huidige verwarmingssysteem, de isolatie van je huis en natuurlijk je budget.
 

Ons team van experts helpt je graag met het kiezen van de perfecte warmtepomp die past bij jouw woning en wensen. Hoe we dat doen? Eerst voeren we samen een warmtepompscan uit. Zo achterhalen we welke warmtepomp geschikt is voor jou. We luisteren goed naar je wensen en kijken naar de specifieke situatie van jouw huis. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je huis goed geisoleerd is voor een effectieve en zuinige werking.
 

Vervolgens berekenen we hoeveel je aan rendement kunt verwachten. We zorgen ervoor dat je niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar je ook aanzienlijk op je energiekosten bespaart. Klaar om de stap te zetten?

Warmtepomp installatie🔧

Als je weet welke warmtepomp perfect bij jouw huis past, komt het belangrijkste deel: de installatie! Een van onze deskundige installateurs komt bij je langs voor het installeren van de warmtepomp. De installateur neemt het voortouw en zorgt ervoor dat alles soepel en zonder overlast gebeurt.
 

 1. 🏠Plaatsing van de buitenunit: De buitenunit, die warmte uit de lucht haalt, wordt buiten je huis geïnstalleerd. De installateur kiest de beste plek voor de warmtepomp, waar zo min mogelijk overlast is voor jou en je buren.
   

 2. 📐Installatie van de binnenunit: Binnen in je huis plaatsen we de binnenunit. Deze unit koppelen we aan je bestaande verwarmingssysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming. Zo kan het de warmte door je hele huis verspreiden.
   

 3. 🔩Aansluitingen en leidingwerk: Onze installateurs zorgen voor alle benodigde leidingen en aansluitingen om de binnen- en buiteneenheden met elkaar te verbinden. Het gaat hierbij zowel om het elektrische werk als de koelmiddelleidingen.
   

 4. 📊Systeemtest en optimalisatie: Nadat alles is geïnstalleerd, testen we het systeem grondig om te verzekeren dat het optimaal functioneert. We stellen alles nauwkeurig af, zodat je het maximale rendement uit je nieuwe warmtepomp haalt.
   

 5. 💙Instructie en nazorg: We sluiten af met een duidelijke uitleg over hoe je de warmtepomp bedient. Je leert hoe je de instellingen kunt aanpassen voor jouw comfort en hoe je het systeem onderhoudt voor de beste prestaties.

De installatie van een hybride warmtepomp⚡️+🔥

Bij een hybride warmtepomp installatie combineer je de warmtepomp met je bestaande cv-ketel. Dit is vooral handig als je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is en je toch wilt verduurzamen. De installatie van een hybride warmtepomp komt overeen met die van een volledige warmtepomp. Het grote verschil zit hem in de koppeling op je bestaande cv-ketel.
 

 1. Plaatsing van de componenten: Net als bij de volledige warmtepomp plaatsen we een buitenunit die de buitenlucht als energiebron gebruikt. De binnenunit koppelen we binnen aan de cv-ketel.
   

 2. Integratie met de cv-ketel: De installateur zorgt voor een naadloze integratie tussen de hybride warmtepomp en je bestaande cv-ketel. Op koude dagen levert de cv-ketel verwarming en warm water. Ook worden de elektrische bedrading en koelmiddelleidingen gelegd.
   

 3. Systeemtest en optimalisatie: Als de installatie klaar is, voeren we uitgebreide tests uit. We controleren of de warmtepomp en de cv-ketel correct zijn geïntegreerd en stellen het systeem zo af dat het energie-efficiënt werkt. Dit zorgt ervoor dat je maximale energiebesparing realiseert terwijl je comfortabel blijft.
   

 4. Instructie en nazorg: Als de warmtepomp-installateur klaar is met de installatie, krijg je nog een uitgebreide instructie over hoe je de hybride warmtepomp bedient. Bovendien staan we klaar om eventuele vragen na de installatie te beantwoorden.

Kosten van een warmtepomp installeren 💸

Wil je een hybride warmtepomp laten installeren? Dan is het belangrijk om zowel de aanschafkosten als de installatiekosten in overweging te nemen. De exacte kosten zijn afhankelijk van het type warmtepomp. Over het algemeen liggen de kosten voor een hybride warmtepomp inclusief installatie tussen de € 6.000 en € 8.000. Deze kosten zijn nog exclusief de subsidies die je mogelijk kunt krijgen.
 

Hybride warmtepompen zijn voordeliger om te installeren dan all-electric varianten. Voor een hybride systeem heb je meestal minder aanpassingen nodig aan je huidige verwarmingssysteem. Dit komt omdat het gedeeltelijk nog samenwerkt met je bestaande cv-ketel, waardoor je niet het hele systeem hoeft te vervangen. Dit scheelt aanzienlijk in de installatiekosten.
 

Als je daarentegen kiest voor een all-electric warmtepomp, dan moet je rekening houden met hogere kosten. De installatie van deze systemen is complexer; vaak is een volledige vervanging van het verwarmingssysteem nodig. Ook liggen de aanschafprijzen liggen hoger.

Kan ik ook zelf een warmtepomp installeren? 💪

Bij het installeren van een warmtepomp komt veel kijken, meer dan bij veel andere huishoudelijke installaties. Je hebt specialistische kennis nodig op het gebied van zowel verwarmingssystemen als elektriciteit en koeltechniek. Bij Blauw Klimaat laten we de installatie daarom uitsluitend uitvoeren door vakmensen die hiervoor zijn opgeleid en over de nodige certificaten beschikken. Dit garandeert niet alleen de veiligheid tijdens de installatie, maar zorgt ook voor een optimaal werkend systeem dat zo efficient mogelijk functioneert.
 

Wij adviseren je om de installatie over te laten aan professionals. Zelf kun je wel belangrijke voorbereidende maatregelen nemen om je huis gereed te maken voor een warmtepomp. Hieronder lees je onze tips voor een goede isolatie van je woning.

Voorbereiding voor de installatie 🙏

Om je huis klaar te maken voor de installatie van een warmtepomp, is het belangrijk dat je je huis goed isoleert. Dit vermindert de warmtevraag waardoor de warmtepomp optimaal werkt. Hier zijn wat praktische tips:
 

 • Zorg voor goed geisoleerde muren, dak en vloeren. Goede isolatie houdt de warmte binnen en de kou buiten.
   

 • Vervang enkel glas door dubbel glas of, nog beter, HR++ glas. Dit helpt om je huis warmer te houden in de winter en koeler in de zomer.
   

 • Loop alle ramen en deuren na en maak kieren en naden dicht. Zo voorkom je dat warme lucht ontsnapt en koude lucht binnenkomt.
   

 • Heb je nog geen mechanische ventilatie? Dan is het een goed idee om dit te overwegen. Dit systeem zorgt ervoor dat er verse lucht in je huis komt zonder veel warmte te verliezen. Dat is een groot voordeel vergeleken met alleen natuurlijke ventilatie, waarbij warmte vaak verloren gaat. Dit kan een huis minder geschikt maken voor een warmtepomp. Goede ventilatie helpt je dus niet alleen om een fijn binnenklimaat te houden, maar ook om je energiekosten laag te houden!
   

Door deze stappen te volgen, werkt je warmtepomp straks zuinig en efficient. Zo help je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook op de lange termijn op je energiekosten.

✅Voordelen van een warmtepomp laten installeren

Als je overweegt een warmtepomp te laten installeren, sta je op het punt een slimme keuze te maken voor jezelf en het milieu. Hier zijn de voordelen op een rijtje:
 

 • ✅Professionele installatie: Door je warmtepomp te laten installeren door onze professionals, weet je zeker dat alles perfect werkt. Zij hebben de expertise en ervaring om de warmtepomp optimaal af te stellen, wat zorgt voor de beste prestaties en energie-efficientie.
   

 • ✅Lagere energierekening: Wie houdt er niet van besparen? Een warmtepomp is efficient en kan flink schelen in je energiekosten.
   

 • ✅Beter voor het milieu: Een warmtepomp verwarmt je huis met warmte uit de omgeving. Geen fossiele brandstoffen dus. Zo help je mee de CO2-uitstoot te verminderen.
   

 • ✅Hogere woningwaarde: Een huis met een moderne, energiezuinige warmtepomp is aantrekkelijker voor potentiele kopers.
   

 • ✅Comfortabel binnenklimaat: Een warmtepomp zorgt voor een constante en aangename temperatuur in huis, het hele jaar door.

Laat je warmtepomp installeren door Blauw Klimaat 💙

Klaar om de stap te zetten naar een duurzamere toekomst met alle voordelen van een warmtepomp in jouw huis? Ons team van ervaren professionals staat klaar om je te helpen bij elke stap – van de keuze voor de juiste warmtepomp tot een vakkundige installatie.

Neem vandaag nog contact op met ons en ontdek hoe jij comfortabel kunt wonen en tegelijkertijd kunt besparen op je energierekening. Laat ons de details regelen, zodat jij zorgeloos kunt genieten van een milieuvriendelijk verwarmingssysteem. Waar wacht je nog op? Neem contact met ons op en wij regelen jouw warmtepomp installatie!

bottom of page