top of page

Kosten van een warmtepomp. 💸

Wil je een warmtepomp kopen? Dan sta je op het punt om een slimme keuze te maken. Met een warmtepomp maak je jouw huis duurzamer en bespaar je op de lange termijn flink op je energiekosten. In dit artikel leggen we je uit wat een warmtepomp kost; van de kosten voor de aanschaf tot de maandelijkse kosten. Uiteraard vertellen we je ook over de subsidie die je kunt aanvragen om de kosten van de warmtepomp te verlagen verlagen.

Kosten van de aanschaf van een warmtepomp🫰

Beginnen met de conclusie. Dat zouden ze op school moeten leren.

Schatting investering van: € 6.000 - € 8.000

Kies je voor een hybride warmtepomp, dan betaal je inclusief installatiekosten meestal tussen de € 6.000 en € 8.000. Dit is nog zonder de subsidie die je mogelijk kunt krijgen, en die kan aardig oplopen. Zo wordt je investering een stuk aantrekkelijker!

Een hybride warmtepomp is vaak voordeliger dan een all electric variant. Dit is omdat het minder vermogen nodig heeft en nog steeds deels werkt met je bestaande cv-ketel. Het is een ideale tussenoplossing als je wel wilt verduurzamen, maar nog niet klaar bent voor een volledige overstap naar elektrisch verwarmen.

Kosten van een warmtepomp per maand 📆

Wat betaal je nou per maand voor het gebruik van een hybride warmtepomp?

 

Gemiddeld ben je zo'n € 36,49 per maand kwijt.

 

Let op: Deze berekening is gebaseerd op de standaard warmtevraag van Nederlandse huizen en de huidige energieprijzen. Jouw persoonlijke maandelijkse energiekosten kunnen natuurlijk iets verschillen, afhankelijk van:
 

 • 🔥de totale warmtevraag van je woning 

 • 📈het rendement van je warmtepomp (de COP-waarde)

 • 💰de prijs die je betaalt per kWh
   

De warmtepomp kosten bereken je als volgt:
 

warmtevraag / COP x stroomprijs kWh / 12 maanden
 

De gemiddelde warmtevraag van woningen in Nederland is 8.340 kWh en de stroomprijs is op dit moment (april 2024) € 0,21 per kWh. De COP-waarde van een hybride warmtepomp bedraagt minimaal 4.

Hiermee kom je op de volgende berekening: 8.340 / 4 x € 0,21 / 12 = € 36,49 per maand.
 

Bedenk wel: in de winter zal een warmtepomp meer energie verbruiken, waardoor de kosten in deze maanden hoger zullen uitvallen, terwijl deze in de zomer weer lager zijn. Het is ook belangrijk om te weten dat de warmtevraag van je woning hoger is als je huis minder goed geisoleerd is. De warmtepomp moet dan harder werken om je woning te verwarmen, waardoor de energiekosten hoger zijn.
 

De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp is ongeveer 5 jaar. Dus naast dat je milieuvriendelijker bezig bent, begin je na een paar jaar ook echt geld te besparen op je energierekening. En als je zonnepanelen of een batterij hebt, kun je de zelf opgewekte energie direct gebruiken voor je warmtepomp, waardoor je energiekosten nog verder dalen. Een win-win voor zowel je portemonnee als het milieu!

Niet meegenomen in de warmtepomp kosten berekenen:

Warmteverlies / isolatie van de woning

Het spreekt voor zich dat hoe minder goed jou woning is geisoleerd, hoe meer stroom de hybride warmtepomp verbruikt om jou woning comfortabel te verwarmen.

 Zonnepanelen & batterij

Indien je zonnepanelen en/of een batterij hebt is er goed nieuws! In dat geval kan jij de stroom die je opwekt direct gebruiken voor de gevraagde stroom van jou hybride warmtepomp. Hiermee heb je dus lagere maand lasten voor jouw warmtepomp.

Benieuwd naar een warmtepomp voor jouw woning? 🏡

Hybride warmtepomp of all electric warmtepomp? ⚡️+🔥

Bij de keuze tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische (all electric) warmtepomp spelen verschillende factoren een rol. Het hangt af van de kenmerken van je woning en je persoonlijke voorkeuren:
 

 • 🧱 Isolatie (muur, spouw en dak): Een all electric warmtepomp gebruikt alleen elektriciteit om je huis te verwarmen. Als je huis niet goed geisoleerd is, moet deze warmtepomp harder werken, wat minder efficiënt is. Heeft jouw woning geen goede isolatie? Dan is een hybride systeem een betere optie. Deze maakt nog deels gebruik van een gasgestookte cv-ketel, waardoor deze kan bijspringen als het te koud wordt in huis.
   

 • 🛖 Warmteverlies: Dit speelt vooral een rol bij oudere huizen. Veel oude woningen hebben kieren en spleten waar gemakkelijk warmte door kan ontsnappen. Een goed luchtdicht huis verliest minder warmte, waardoor de warmtepomp efficienter kan werken. Voor een all electric warmtepomp is het belangrijk dat de woning luchtdicht is. Bij een hybride systeem is dit iets minder belangrijk.
   

 • 💧Radiatoren of vloerverwarming: Elektrische warmtepompen werken het beste met vloerverwarming omdat deze systemen efficient werken op lagere temperaturen. Als je woning vloerverwarming heeft, is een all electric warmtepomp een goede keuze. Heb je echter radiatoren en ben je niet van plan deze te vervangen? Dan is een hybride systeem mogelijk meer geschikt, omdat radiatoren hogere temperaturen nodig hebben om je huis goed te verwarmen.

Druk de kosten van een warmtepomp met subsidie 💰

Investeren in een warmtepomp kan een flinke uitgave zijn, maar gelukkig kun je gebruikmaken van subsidies die de kosten aanzienlijk verminderen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je een deel van de investeringskosten terugkrijgen. Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, varieert deze subsidie tussen de € 2.000 en € 4.000.
 

Om in aanmerking te komen voor de ISDE, moet je warmtepomp aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook kun je de aanvraag pas indienen nadat de installatie is voltooid. Het aanvragen van de subsidie doe je via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt over het aanvraagproces, de voorwaarden en de specifieke bedragen die je kunt ontvangen voor verschillende soorten warmtepompen.

Uiteraard helpen wij jou met deze aanvraag, het is erg makkelijk en dit hoef je zeker niet uit te besteden. Dat zou zonde zijn! Lees meer over welke stappen er nodig zijn voor het aanvragen van subsidie op onze website.

De juiste warmtepomp voor jouw woning ✅🏡

Het kiezen van de juiste warmtepomp kan lastig zijn, maar wij maken het eenvoudig voor je. Ontdek welke warmtepomp het beste bij jouw woning past met onze gratis warmtepompscan. Tijdens deze scan beoordelen onze experts de specifieke kenmerken van jouw huis. Op basis daarvan krijg je een advies over de beste warmtepomp die aan jouw wensen voldoet.
 

Wacht niet langer en zet vandaag nog de eerste stap naar een duurzamere woning en lagere energiekosten. Maak een afspraak voor een gratis warmtepompscan en ontdek de mogelijkheden voor jouw huis. Wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

WhatsApp chat knop. Link naar WhatsApp contact met onze adviseurs
bottom of page