top of page

Terugverdientijd van een warmtepomp.💸

Steeds meer mensen overwegen om hun huis te verduurzamen en denken daarbij aan het installeren van een warmtepomp. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Maar wat zijn de kosten van een warmtepomp nu eigenlijk en hoe snel verdien je deze investering terug?

Gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp.📈

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp varieert, afhankelijk van je huidige energieverbruik, de soort warmtepomp en de isolatie van je woning. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van een terugverdientijd van ongeveer 5 tot 12 jaar. Dit klinkt misschien als een lange periode, maar een warmtepomp gaat veel langer mee – vaak wel tot 20 jaar. Dat betekent dat je na het terugverdienen van je investering nog jaren kunt genieten van lagere energiekosten.
 

terugverdientijd warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepomp berekenen.📝

Je kunt de terugverdientijd van een warmtepomp berekenen met de volgende formule:
 

Terugverdientijd = netto investering ÷ (jaarlijkse energiebesparing - jaarlijkse stroomkosten)
 

Waarbij:
 

  • Netto investering = aankoopprijs - subsidies
     

  • Jaarlijkse energiebesparing = jaarlijkse besparing warmtepomp × gasprijs
     

  • Jaarlijkse stroomkosten van de warmtepomp = gebruikte stroom warmtepomp × stroomprijs
     

Voorbeeld:

Je laat een warmtepomp t.w.v. € 9.000 installeren. Hier trekken we 30% ISDE-subsidie vanaf, dus de netto investering is € 6.300.
 

De warmtepomp bespaart jaarlijks 1.500 m³ gas. Met een gasprijs van € 1,35 per m³ levert dit een jaarlijkse energiebesparing op van € 2.025.
 

De warmtepomp gebruikt dat jaar 2.700 kWh aan stroom. Met een stroomprijs van € 0,35 per kWh komen we uit op € 945 aan jaarlijkse stroomkosten.
 

De terugverdientijd is in dit geval: € 6.300 ÷ (€ 2.025 - € 945) = 5,8 jaar.
 

Let op: Dit is slechts een voorbeeld. De werkelijke terugverdientijd kan verschillen door factoren zoals de geldende subsidie, gasprijzen en het rendement van je warmtepomp.

Terugverdientijd van een all-electric warmtepomp.⚡️

Een all-electric warmtepomp functioneert volledig onafhankelijk van gas, waardoor het een ideale oplossing is voor volledig elektrisch verwarmen en koelen van je huis. De installatiekosten zijn bij deze warmtepomp vaak hoger dan die van een hybride systeem, omdat er vaak meer aanpassingen aan de woning nodig zijn. Denk aan betere isolatie en mogelijk ook grotere of extra verwarmingselementen zoals vloerverwarming.

Gemiddeld ligt de terugverdientijd van een all-electric warmtepomp momenteel tussen de 7 en 15 jaar. Dat is vrij breed omdat de prijzen ver uiteen liggen en het afhankelijk is van je woning en verbruik. 

Let op: Indien je volledig van het gas af gaat komt er nog jaarlijks een besparing van € 230,- per jaar bovenop! Dit zijn de vaste leveringskosten van uw gasmeter.

Terugverdientijd van een hybride warmtepomp.⚡️+🔥

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel op gas. Dit systeem is vooral voordelig als je woning nog niet optimaal geisoleerd is. De hybride warmtepomp gebruikt de ketel alleen wanneer het buiten erg koud is of als er veel warm water nodig is. De netto investering voor een hybride systeem zijn lager dan voor een all-electric systeem, waardoor de terugverdientijd vaak ook wat lager ligt: tussen de 4 en 7 jaar. Na deze periode begin je te besparen op je energierekening, terwijl je ook een steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Benieuwd naar jouw terugverdientijd? 🏡

Terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen.☀️

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is een slimme zet voor iedereen die maximaal wil besparen op energiekosten. Zonnepanelen wekken groene energie op die direct gebruikt kan worden om de warmtepomp te voeden. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, wat je energierekening aanzienlijk verlaagt. De terugverdientijd van een warmtepomp met zonnepanelen is daarom ook een stuk korter, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en je energieverbruik. Naast de financiele besparing, draag je ook bij aan een schoner milieu door minder fossiele brandstoffen te gebruiken.
 

Investeren in een warmtepomp is investeren in de toekomst.🌍

Investeer vandaag nog in een warmtepomp en start direct met besparen. Hoewel de investering in een warmtepomp aanzienlijk kan zijn, is het een slimme keuze voor de lange termijn. Niet alleen bespaar je op energiekosten, ook verhoog je de waarde van je woning en draag je bij aan een duurzamere planeet. Met de huidige energieprijzen en de beschikbare subsidies wordt het steeds aantrekkelijker om deze stap te zetten. Waarom wachten? Start vandaag nog met het besparen en verduurzamen!

bottom of page